CREMA DE PORTOCALE PT TIRAMISU (la cererea "telespectatorilor"):
250ml suc de portocale natural sau cumparat, 100 g zahar, 4 galbenusuri, si coaja de la o portocala se omogenizeaza la bain marie (eu am o oala de lapte cu pereti dublii), pana se ingroasa. Apoi se pune oala in apa rece si se mai amesteca pana se raceste compozitia. Se incorporeaza o cutie de mascarpone. Se bat albusurile pana stau bat, si se incorporeaza, usooor in crema de portocale. Gata!!!
Se poate face si fara mascarpone: 10 g gelatina inmuiata in suc de portocale si lasata sa se dizolve la bain- marie. Iar in loc de albusuri batute, frisca batuta.
Pofta buna!!!
PRAJITURA CHEESECAKE
Crusta: 300g biscuiti digestivi pisati (sau biscuiti normali) 3 lng unt topit 3 lng zahar. Se amesteca biscuitii pisati cu zaharul si untul pana se imbiba toti biscuitii in unt. Se intind in tava tapetata cu folie de aluminiu, lasand marginile mai lungi (pentru a putea fi scoasa din tava cand este gata). Se preseaza biscuitii cu o lingura sau o furculita astfel incat sa fie ca o foaie uniforma pe toata suprafata tavii. Se da la cuptor 10 min la 180 gr C, pana se rumeneste un pic. Se scoate si se lasa sa se raceasca.
Crema: 3-4 cutii de crema de branza (de 200g) sau 900 g iaurt tinut la scurs intr-o sita deasa, 24 de ore si 2 cutii de crema de branza. 1 cana zahar 3 lng faina 1 lng esenta vanilie. 1 cana smantana 4 oua Crema de branza la temperatura camerei, zaharul, faina, esenta, se mixeaza la viteza mica, sau cu lingura (telul) pana devine o crema omogena. Apoi se adauga o cana de smantana, se mixeaza sa se incorporeze, dupa care se pun ouale, unul cate unul si se mixeaza putin, doar cat sa se incorporeze oul si tot asa cu fiecare ou. Se toarna compozitia peste crusta.
Pentru marmorare se opresc 6 lng de compozitie si se amesteca cu o lng (lingura) de cacao. Cu o lingura punem cate un "gogoloi" de crema de cacao din loc in loc si apoi trecem cu cutitul sau un betisor prin compoitie. Eu am facut niste cercuri cu batul de frigarui prin crema si a iesit ca in poze. Tava se inveleste toata, fara a acoperii compozitia, cu folie de aluminiu, si se da la cuptorul preincalzit la 160 gr. C sau mediu. Se lasa cam 40 min, pana cand mijlocul prajiturii este inca gelatinos...adica nu prea copt. Se lasa in cuptor cu usa deschisa pana se mai racoreste, apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar si se pune in frigider pana a doua zi, sau cel putin 4 ore. A doua zi se scoate din tava cu ajutorul marginilor mai lungi lasate la folia de aluminiu. Inainte de a o scoate, dezlipim marginile prajiturii, de pe tava, cu un cutit.
Se taie cu un cutit dat prin apa calduta. Dupa fiecare taietura se sterge cutitul de crema si se da iarasi prin apa calduta, pentru a iesi marginile feliei de prajitura perfecte. Merita efortul! Dar acum depinde si de gustul fiecaruia. Pofta buna! Nu e greu de facut.
Prima:
500 gr făină
150 gr margarină la temperatura camerei
150 gr zahăr pudră (o parte și vanilat)
1 ou
3 linguri smântână
1 plic praf de copt
1 praf de sare
Se framanta un aluat, eu am pus doua oua ca am avut niste oua mai mici...si in loc de zahar pudra am pus zahar normal ca n-am avut si nici masina de macinat n-am...dar a iesit foarte bun!!!
Se imparte in doua si se intind doua foi care se inteapa cu furculita...reteta aici: doisiunsfertlamasa.blogspot.ro/2012/11/prajitura-cu-mere.html
Dar cu mici modificari. Eu nu am pus, dupa cum ai observat glazura de cioco, caci nu mi se pare potrivita, si nici nu aveam ciocolata de prapadit. In schimb aveam niste pesmet prajit in unt si cu zahar, ramas de la gomboti cu prune...si pe deasupra l-am presarat pe acela.
In compozitie am pus si coaja de lamaie, iar in loc de esenta de rom am pus scortisoara. Spor la treaba. Eu cred ca o sa fac una cu pere...ca tot am pere. AAA si ca veni vorba si pentru ca nu am vrut sa pun toate merele la prajitura, am pus si pere :)
:) Am invatat, dupa multe esecuri ca nu e bine sa faci reteta exact ca la carte, pentru ca parca tot timpul ii lipseste ceva, asa ca adaptez, improvizez, sau imbogatesc...dupa cum ma taie capul :)
:) Adevarul e ca, aveam o pofta...E prima data cand fac, nici nu stiu cum ar trebui sa fie la gust. Am mai mancat cand eram foarte mic...nu mai retin gustul. Oricum, cred ca trebuiau mai dulci.
Cred ca asta a fost wknd-ul chiftelelor de dovlecel. Si eu am facut!!
Mai e o varianta : tai dovleceii rondele (cam 1 cm), ii insiri pe o tava (planseta). Ii sarezi, ii lasi sa transpire,apoi ii stergi cu un servet; ii dai prin ou+faina si-i prajesti.
Da sunt bune,...dar cam multa faina trebuie pusa ca sa stea. Am facut dintr-un dovlecel mare, si pana am ajuns la consistenta optima, am aruncat jumatate din ele. Astea au mai ramas.
Tu ai experienta...stii cum trebuie sa fie consistenta. La mine a fost prima data...de aceea am mai aruncat din cele care nu au iesit. Ca nu as fi aruncat eu bunatate de cheftelute.
Asa e! Are dreptate! Sa-ti traiasca. A mea nu prea le are cu gatitul, dar ce face, face bun. Si eu ma inteleg foarte bine cu mama-soacra, mai bine decat cu mama mea.
asa si eu,mai bine decat cu mama mea ma inteleg cu mama-soacra.ma intelege si ma incurajeaza.si asta face mult.si ea ne rasfata cand eram in tara cu tot ce vroiam.asta era bucuria ei,sa ne faca sa ne ajute,mancare slovaceasca nu am mancat niciodata,pana sa ma marit,si pot zice ca e foarte buna. cand o sa fiu mai mult in tara sper sa invat sa fac si sa postez..sunt foarte bune
mmm, prin ce tari te "lafai" :) Nu inteleeam eu de ce tre sa vina sora ta sa-ti aduca niste chestii. Nu am vrut sa intru in detalii de frica...sa nu aflu vreun necaz. Eu la asta m-am gandit. Deh! daca vorbiti cu jumatati de unitati! :)
Frumoase torturile,minunate platourile cu aperitive asezate ca fluturasi...shaorma este super apetisanta!
La multi ani,micutului tau,sa creasca mare si voios...sa fie sanatos si cu mult,mult noroc in viata!
Sa-nteleg ca l-ai facut de proba si dupa aia l-ai facut de ziua feciorului ??? Arata de milioane...
Reteta e cea din descrierea albumului?
La multi ani !!! ( .. si aici)
Aaa...nu. A trebuit sa fac doua torturi (poveste lunga)...primul e cu crema de zmeura, cel de=al doilea este cu crema de branza si cel mai bun.
Eee cu "aratatul" mai slabut...
Multumim draguta!!!...si aici :)
500 gr făină
150 gr margarină la temperatura camerei
150 gr zahăr pudră (o parte și vanilat)
1 ou
3 linguri smântână
1 plic praf de copt
1 praf de sare
Se framanta un aluat, eu am pus doua oua ca am avut niste oua mai mici...si in loc de zahar pudra am pus zahar normal ca n-am avut si nici masina de macinat n-am...dar a iesit foarte bun!!!
Se imparte in doua si se intind doua foi care se inteapa cu furculita...reteta aici: doisiunsfertlamasa.blogspot.ro/2012/11/prajitura-cu-mere.html
Multumesc! Asta e reteta pe care o folosesc si eu la placinta cu mar dar mi se parea ca a ta avea un alt aspect :) Intotdeauna la altii e mai frumos si mai bun. :) Stiu ca sunt niste foi cu amoniac care se umplu cu mere si credeam ca ale tale sunt asa.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.