Stiai ca toate speciile de trandafiri pot fi inmultite prin altoire cu ajutorul puietilor de maces, care joaca rolul de portaltoi? Una dintre cele mai folosita metode este altoirea in ochi dormind. Iata cateva aspecte legate de modul in care se face aceasta lucrare:
1. Pregatirea puietilor de maces
Altoirea puietilor de maces in ochi dormind se face in perioada august-septembrie. Puietii se dezvelesc de pamant in zona coletului (portiunea ce face trecerea intre radacina si tulpina) care se curata bine cu o carpa uscata.
Dupa ce stergi bine aceasta portiune trebuie sa faci o taietura sub forma de „T” – o taietura verticala de circa 1 cm si una orizontala de circa 2,5 cm. Cu ajutorul briceagului se dezlipeste putin scoarta de-a lungul taieturii longitudinale, pentru a face loc ochiului de trandafir.
2 Prelevarea ochiului
Urmatorul pas este extragerea ochiului de pe lastarul altoi.
Lastarul altoi se taie de la trandafirul pe care vrei sa il inmultesti si trebuie sa fie gros de 5-8 mm, cu cateva frunze, iar floarea din varf sa fie trecuta.
Ochii din spatele frunzelor trebuie sa fie bine dezvoltati, insa nu porniti in crestere. Imediat dupa recoltarea lastarului, se indeparteaza spinii si frunzele, mai putin codita frunzelor.
Ochiul altoi se scoate de pe lastar impreuna cu o portiune de coaja si cu foarte putin lemn. Aceasta pojghita de LEMN - vezi fotografia atasata - se indeparteaza usor cu ajutorul varfului de la cutit. Acest mic indiciu nu prea il mentioneaza nimeni...
3 Altoirea propriu-zisa
Ochiul extras se introduce sub coaja puietului de maces, impingandu-l cu o spatula. Daca ochiul este mai lung si nu intra in intregime sub coaja, partea care ramane in afara se taie pe linia orizontala a T-ului.
Dupa introducerea ochiului apasa pe marginile taieturii verticale, de jos in sus, pentru a inlatura golurile de aer. La sfarsit, zona se leaga cu ajutorul unei fasii din material plastic, rafie sau bumbac.
Fasia se inconjoara de-a lungul taieturii verticale pana la acoperirea ei. Cand se ajunge in dreptul ochiului, acesta se ocoleste putin, apoi se continua infasurarea. Este important sa strangi bine legatura facand un nod.
4 Verificarea prinderii la altoire
Este recomandat sa ungi locul altoit cu ceara de altoit si sa-l acoperi cu un mic musuroi de 5-8 cm, realizat din pamant marunt si reavan( asta pentru trandafirii altoiti sub pamant, nu si pentru pomisori). Dupa aproximativ 10 zile, desfa musuroiul si verifica daca ochiul altoi s-a prins.
Odata ce ai controlat prinderea este recomandat sa slabesti si legatura si sa refaci musuroiul de la baza. Pentru a proteja ochiul altoi de temperaturile scazute este indicat sa faci un musuroi mai mare, de circa 15 cm. Este foarte important ca in primavara, imediat ce pericolul gerurilor a trecut, sa desfaci cu atentie musuroiul, pentru a evita ca ochiul sa se asfixieze.
OBTINEREA TRANDAFIRILOR POMISOR
Pregatirea tijei
Se stabileste intai inaltimea pe tija, unde se doreste efectuarea altoiului, de acolo se mai lasa inca 2 muguri deasupra si se efectueaza taierea.
Daca folositi un Dr Huey(eu am folosit maces/rasura de pe camp) , se indeparteaza toti mugurii de pe tija cu exceptia ultimilor 2 din varf. Frunzele pe care acestia 2 le vor dezvolta , vor fabrica hrana necesara mugurelui din altoi si il vor ajuta sa se dezvolte mai repede si mai bine.
Alegerea mugurelui pentru altoi
Selectati acei mugur care sunt doar umflati nu “ au pocnit” in vegetatie, sau muguri dorminzi. Nu selectati muguri care au deja frunze pe ei.
Mugurele trebuie sa aiba apa si umezeala tot timpul pana la amplasarea lui in noua locatie. Ideal este ca operatiunea de detasare a mugurelui si reamplasare a lui sa se faca cat mai repede, in mai putin de cateva ore, daca nu se poate acest lucru ( am luat mugurele de la o varietate din gardina cuiva departe si portaltoiul este la noi in curte), inveliti mugurele intr-o carpa curate, umeda si apoi bagati totul intr-o punga de plastic.
(Eu, parere personala, nu va sfatuiesc sa "conservati" mugurele in acest mod, pentru ca este riscant. Luati butasi care au muguri umflati, vizibili, dar nu porniti, si ii pastrati in apa, ca orice alta floare. Eu am altorit cu mugure din butas de trandafir cumparat/primit, dupa ce floarea s-a ofilit si s-a prins. )
In cazul unei perioade mai lungi intre cele 2 operatiuni , pungulita de plastic se va pune la frigider. Mugurele va rezista in conditii bune maxim 2 saptamani.
Operatiunea exact de altoire o prezint in imaginea alaturata.
sursa:
horticultorul.ro